NK BBQ
NK BBQ Kwalificatiewedstrijd

Eén van de kerntaken van de Nederlandse Barbecue stichting is het organiseren en hosten van de titel Nederlands Kampioen Barbecue.

In de begindagen kon je Nederlands Kampioen Barbecue worden door de Nederlandse Kampioenschappen Barbecue te winnen. Dit was een jaarlijkse, culinaire barbecuewedstrijd.
Met de introductie van wedstrijden onder het jureringssysteem van de Kansas City Barbeque Society (KCBS) in 2013 en de komst van meer wedstrijden is toen besloten om de kampioen te bepalen door de drie beste resultaten van een team gedurende een jaar op te tellen.

In 2016 is er gekozen voor nieuwe methode, het resultaat in de wedstrijd bepaalt hoeveel punten een team krijgt en er is ook nog een bonus voor het aantal deelnemers aan een wedstrijd.
Op deze manier bepaalt de stand het aantal punten en niet de punten die de jury heeft toegekend.
Deze methode heeft een aantal voordelen. De teams hebben geen voor-, of nadeel van een jury die bij een wedstrijd extreem hoge of lage punten geeft en we kunnen deze methode ook op andere wedstrijden toepassen.
Hierdoor is het dus ook mogelijk om vanaf nu een Nederlands Kampioen Culinair BBQ uit te roepen.

Puntensysteem

Bij deelname aan een NK BBQ kwalificatiewedstrijd ontvangt een team automatisch punten.
Deze punten worden toegekend volgens de onderstaande tabel.
Daarbovenop is er ook nog een bonus gebaseerd op het aantal deelnemende teams. Het aantal bonuspunten is het aantal deelnemende teams gedeeld door 4, met een maximum van 12,5 punten.

Met dit systeem wordt het gat tussen grote en kleine wedstrijden gecompenseerd en worden scores niet beïnvloed door een jury die een wedstrijd extreem hoge of lage punten geeft.

Voorbeelden:
De nummer drie in de Overall categorie in een wedstrijd met 47 teams krijgt in totaal 211,75 punten – 200 punten voor de behaalde plaats plus 11,75 bonuspunten (47/4) voor het aantal deelnemende teams.

De nummer 16 bij ribs in dezelfde wedstrijd krijgt daarvoor 81,75 punten – 70 punten voor de behaalde plaats en 11,75 bonuspunten (47/4) voor het aantal deelnemende teams.

Voor het Nederlands Kampioenschap worden de drie beste resultaten van een team tijdens een seizoen opgeteld. Het team met de hoogste score in het eindklassement wint de titel Nederlands Kampioen BBQ.
Ook wordt op dezelfde manier de kampioen per categorie (kip, ribs, schouder en brisket) bepaald.

In het geval van een gelijke eindscore bepaalt de hoogte van een eventuele vierde, vijfde etc. wedstrijd de winnaar. Leidt dit niet tot een winnaar dan bepaalt een toss wie er wint.

PlaatsPunten
1250
2225
3200
4175
5150
6140
7130
8120
9110
10100
1195
1290
1385
PlaatsPunten
1480
1575
1670
1765
1860
1955
2050
2145
2240
2335
2430
25 en hoger25

Invitationals en besloten wedstrijden tellen niet mee.

De behaalde punten staan op naam van het team en niet van een persoon. Bij vertrek van iemand uit het team of verandering van de teamnaam zijn de behaalde punten dan ook niet overdraagbaar.

NK BBQ Kwalificatiewedstrijden 2016

NK BBQ Kwalificatiewedstrijden (KCBS) 2017:

3-4 juni – Tony Stone Low&Slow BBQ Competition, Hoofddorp
10-11 juni – Vuur en Vlees, Deurne
26-27 augustus – Regahfest 2017, Den Haag
2-3 september – 1st International Suydersee BBQ Contest, Zeewolde
7-8 oktober – BBQ Society Cook-Off, Hoofddorp

Tijdens de laatste wedstrijd van het jaar worden de winnaars bekend gemaakt.

 

NK BBQ Culinair Kwalificatiewedstrijden 2017:

Partners

DE NEDERLANDSE BARBECUE STICHTING WERKT SAMEN MET DE VOLGENDE PARTNERS:

HLMRmeer Onderneemt 't

BBQ Genootschap

KCBS

Steak Cookoff Association Europe